NÄkteÅà lidé považujà jablka za elixÃr mládà a dalo by se ÅÃct, že nejsou daleko od pravdy. Každý ÄlovÄk, který má zahradu, si může pÄstovat vlastnà jablka a nemusà je kupovat v obchodÄ. Jakmile si zaÄnete dopÅávat pravidelnÄ jablka, můžete si vÅ¡imnout toho, že pÅÃznivÄ působà na krevnà tlak a snižujà hladinu cholesterolu v krvi. Pokud patÅÃte mezi ty, kteÅà jablka pÅÃliÅ¡ nemajà v lásce nebo si je nedávajà Äasto, možná jste nevÄdÄli o tom, jaké dalÅ¡Ã pozitivnà úÄinky majà na lidské zdravÃ. V tomto ovoci se skrývá:
Tento pokrm patÅà mezi klasiky, jelikož je velmi jednoduchý na pÅÃpravu, ale pÅitom velmi chutný. Každý ÄlovÄk by mÄl umÄt udÄlat Å¡trůdl, jelikož si jej může dopÅát sám, když má chuÅ¥ na nÄco dobrého nebo jej snadno pÅipravà chvilku pÅedtÃm, než dorazà návÅ¡tÄva. Abyste si mohli doma pÅipravit Å¡trůdl budete potÅebovat balené listové tÄsto, vejce, cukr krystal, rozinky, oÅechy, skoÅice, strouhanku a 4 jablka. Ne každý preferuje ve Å¡trůdlu rozinky nebo oÅechy, takže je pÅidejte jen v pÅÃpadÄ, že vám nevadÃ.
V prvnÃm kroku si rozbalte listové tÄsto a rozrolujte jej. NáslednÄ jej posypejte malou vrstvou strouhanky. Ta je dobrá k tomu, aby šťáva z jablek nevytekla ze Å¡trůdlu. NáslednÄ si vezmÄte k ruce jablka, omyjte je Äistou vodou a nakrájejte na kostiÄky. Tyto kostiÄky naskládejte na listové tÄsto se strouhankou, posypte skoÅicÃ, cukrem a pÅidat lze i rozinky nebo oÅechy. Nakonec je nutné tÄsto zavinout a udÄlat Å¡trůdl. Pokud byste se báli, že se tÄsto pÅi peÄenà otevÅe, můžete si pomoci párátky. Å trůdl dejte péct do pÅedem vyhÅáté trouby na 200 °C na dobu 20 minut. Až bude Å¡trůdl hotový, nechte jej pÅed konzumacà vychladnout.
Pokud vás už nebavà klasický Å¡trůdl a rádi byste z jablek upekli nÄco trochu jiného, vyzkouÅ¡ejte si napÅÃklad tento jableÄný koláÄ. I když se může zdát, že pÅÃprava koláÄů je složitá, tak u tohoto receptu zjistÃte, že to tak nenÃ. Na tento recept si pÅipravte:
NáplÅ:
VezmÄte si k práci vÄtÅ¡Ã misku a dejte do nà mouku, Heru, kypÅÃcà prášek, cukr, mléko a vÅ¡echny suroviny zpracujte do tÄsta. To nakonec rozdÄlte na dvÄ poloviny a tu 1. polovinu si rozválejte tak, aby vznikla placka. Hned poté si vezmÄte k ruce plech, vymažte jej a vysypte moukou. Äást rozváleného tÄsta dejte na plech a na nÄj zaÄnÄte dávat náplÅ. NáslednÄ si rozválejte i druhou polovinu tÄsta a náplÅ pÅikryjte. JeÅ¡tÄ pÅedtÃm, než dáte kolÃ¡Ä péct do trouby, jej potÅete rozehÅátým máslem a rozÅ¡lehaným vejcem. KolÃ¡Ä by se mÄl péct pÅi 190 °C a doba peÄenà je pouze na vás. Pamatujte vÅ¡ak na to, že jablka by mÄla být upeÄená a tÄsto musà mÃt zlatavou barvu.