10+ Zajímavostí ze světa potravin

MrOferto
Jídlo a potraviny obecně jsou pro nás celkem běžná a všední věc. Několikrát denně konzumujeme různé pokrmy a zdálo by se, že o nich všechno víme, ale doopravdy si ani nedokážeme představit, kolik úžasných a neuvěřitelných překvapení potraviny skrývají.
10+ Zajímavostí ze světa potravin
  1. Pizza
    To, že pizza vznikla jako prosté jídlo chudiny, je docela známé, ale slyšeli jste už o nejdražší pizze na světě? Ve své nabídce ji má jedna Newyorská restaurace a cena pizzy je neuvěřitelných $2700. Ingredience na pizze tvoří lanýže, černý kaviár, zrající sýr a celá je pokrytý vrstvou jedlého zlata.
  2. Med
    Opravdový med se nikdy nemůže zkazit. V roce 1922 při otevření Tutanchamonovy hrobky byla objevena nádoba s medem staším 3000 let. Podle chemické analýzy byl med úplně v pořádku a nezávadný pro konzumaci.
  3. Barevná paprika
    Z regálů v obchodě jsme zvýklí kupovat tzv. papriku trikoloru, tedy červenou, žlutou a zelenou. Pokud jste si mysleli, že jde o různé druhy papriky, jste na omylu. Jedná se totiž o různá stádia dozrávání – zelená je nejméně vyzrálá, žlutá o něco více a červená je úplně dozrálá paprika s největším obsahem vitaminu C.
  4. Banány
    Tyto skladké plody nejsou pochoutkou jen pro nás, ale také pro komáry. Pokud tedy sníte banán, je větší pravděpodobnost toho, že budete komáry k sobě lákat a nevyhnete se štípancům.
  5. Krabí tyčinky
    Asi nám je jasné, že v krabích tyčinkách nebude příliš vysoké procento krabího masa, ale opravdovým překvapením je, že ve skutečnosti tam není absolutně žádné krabí maso. Jsou vyrobené z mletých ryb. Původ mají v Japonsku, kde výrobci chtěli mletému rybímu masu získat větší populárnost, tak začali do směsi přidávat sůl, zvýrazňovače chuti, charakteristickou červenou barvu svrchu a nazvali celý výrobek krabí tyčinkou. Tím produkt rychle získal oblibu po celém světě.
  6. Vejce
    Stáří vejce lze jednoduše zjistit tak, že ho ponoříme do skleničky s vodou. Je-li vajíčko čerstvé, půjde ke dnu. Starší vejce bude naopak plavat na hladině. Čím déle skladujeme vejce, tím více vzduchu se v něm hromadí, tudíž také bude vzplouvat nahoru.
  7. Čínské koláčky štěstí
    Název tohoto sladkého pečiva, ve kterém se skrývá papírek s věštbou je opravdu matoucí. Ačkoli se tváří jako tradiční čínský produkt, ve skutečnosti jej vymysleli v Americe přistěhovalci z Japonska.
  8. Brambory
    Jistě nemusíme připomínat, že brambory se u nás objevily až v 16. století ale možná ne tak, jak si představujeme. Evropané je z počátku nejedli, protože si mysleli, že jsou jedovaté. Proto je mnozí doma pěstovali v květináčích jako okrasné květiny díky jejich zajímavým žlutobílým květům.
  9. Chryzantémy
    Tyto krásné květiny různých odrůd a barev jsou u nás především oblíbené pro dekorativní účel. Avšak v Asii na ně mají docela jiný pohled. V japonsku a Číně je jeden druh chryzantém oblíbeným pokrmem. Nejčastěji se smaží v těstíčku a jí se ke svačině.
  10. Citron nebo Jahoda
    Pro většinu z nás je velké překvapení, že v citronu je skoro 2x více cukru, než v jahodách. Sladká chuť v citronu je ale přebitá velkým obsahem kyseliny citronové.
  11. Červené barvivo
    Jistě jste někdy jedli potraviny krásné syté červené barvy – lízátka, bonbony, žvýkačky či jiné sladkosti. Vychutnávali byste si ale tyto dobroty stejně, kdybyste věděli, že červené barvivo se vyrábí z hmyzu? Jde o brouka s názvem Červec nopálový původem z jižní Ameriky, proto také Peru drží prvenství ve vývozu červeného barviva. A mimochodem, používá se i na barvení coly.
  12. Wasabi
    Rádi si vychutnáváte čerstvé sushi s wasabi? Bohužel asi budete zklamaní, když vám řekneme, že jste nejspíš nikdy v životě opravdové wasabi nejedli. V drtivé většine sushi restaurací se místo wasabi podává obarvený a dochucený křen. Hlavní důvod je ten, že opravdové wasabi je nesmírně drahé a složité vypěstovat a dovolit si ho nemůže ani většina restaurací v Japonsku.
  13. Kokosové mléko
    Kokosovým mlékem lze v krajních případech nahradit krevní plazmu. Má stejné Ph jako plazma, také se považuje za sterilní a tudíž nevyvolává otravu krve. Ačkoli je samozřejmě lepší se takovým případům vyhnout.
3 recepty, které vám připomenou pizzu »