Využijte všechno ovoce a udělejte si domácí marmeládu

MrOferto
Během léta dozrává téměř na každé zahradě ovoce, zelenina a další plody, na které se již od jara těší majitelé těchto zahrad. Jestliže patříte mezi ty, kteří si v létě ovoce nemusí kupovat, jelikož jej mají dostatek vlastního, určitě víte, že čas od času některého ovoce máte až moc. Pokud máte nyní například příliš mnoho meruněk, švestek, borůvek nebo jiných plodů a nestíháte je sníst, můžete si udělat domácí marmeládu.
Využijte všechno ovoce a udělejte si domácí marmeládu

Výroba marmelády není složitá

Většinu lidí od výroby domácí marmelády odradí to, že by tato aktivita mohla být příliš pracná. Zároveň je pro ně jednodušší si zajít do obchodu a zde si z regálu vzít 1 skleničku, za kterou poté zaplatí. I když cena této suroviny není nějak velmi vysoká, častokrát je domácí marmeláda mnohem lepší a také zdravější. Pokud si vyzkoušíte doma udělat marmeládu, jistě velice brzy přijdete na to, že se nejedná o nic pracného a že domácí suroviny vždy chutnají lépe.

Meruňková marmeláda

Během července začínají dozrávat první meruňky, které si můžete dát k jídlu. Poté ale začínají dozrávat i ostatní plody a lidé je častokrát nestíhají sníst. V případě, že se to týká i vás nebo máte rádi meruňkovou marmeládu, vyrobte si ji podle tohoto receptu.

Na výrobu meruňkové marmelády budete potřebovat tyto suroviny:

Nejprve si připravte všechny suroviny a poté se pusťte do práce. Následně si vezměte meruňky a každou omyjte a vypeckujte. Jestliže vám to více vyhovuje, můžete meruňky i oloupat a zbavit je slupek. Následně je nakrájejte na malé kousky. Poté si vezměte větší hrnec a dejte do něj meruňky, cukr a šťávu z citronů. Přes noc nechte suroviny v hrnci a druhý den dejte hrnec na plotnu. Vše postupně začněte vařit a neustále míchejte.

Aby byla marmeláda hezky jemná, můžete k práci použít mixér. Vše vařte asi 30 až 60 minut, dokud nebude mít marmeláda hustou konzistenci. Až budete mít hotovo, vezměte si sterilované sklenice a marmeládu do nich nalijte. Nakonec sklenici zavřete víčkem a postavte ji na rovný povrch dnem vzhůru. Až sklenice vychladnou, můžete je opět otočit a uložit je na chladné místo nebo do ledničky.

marmelády

Borůvková marmeláda

Další velice oblíbenou příchutí marmelády je ta borůvková. Její příprava také není složitá, a navíc lze udělat i z mražených borůvek. V případě výroby borůvkové marmelády si připravte tyto suroviny:

Při přípravě tohoto receptu si dejte do hrnce všechny suroviny a poté je začněte vařit. Vše důkladně míchejte a vařte asi 30 minut. Po asi 30 minutách by měla být konzistence marmelády hustá. Pokud tomu tak je, můžete marmeládu přelít do sklenic, uzavřít je víčkem a poté je postavit dnem vzhůru. Po vychladnutí sklenici opět otočte a vše skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě.

Jahodová marmeláda

Některé jahody dozrávají už během června, ale častokrát se stihnou sníst všechny. Jestliže jich ale máte stále přebytek, udělejte z nich marmeládu. Na jahodovou marmeládu budete potřebovat:

Všechny výše zmíněné suroviny dejte do hrnce a nechte je alespoň 8 hodin uležet. Poté dejte hrnec na plotnu a začněte tuto směs vařit. Při vaření byste ji měli neustále míchat a po přibližně 30 minutách budete mít hotovo. Následně marmeládu přelijte do sterilovaných sklenic, uzavřete je víčkem a sklenice položte na rovných povrch dnem vzhůru. Až marmelády vychladnou, skladujte je na chladném místě nebo v lednici.

« Jak zvládat prokrastinaci a efektivně se pustit do práce Jak ušetřit více peněz v dnešní době »